Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Chleb bananowy

Lekki chlebek z bananami i orzechami.

Chleb bananowy
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas pieczenia:

      45 minut

Składniki:

  • 50 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego jasnego
  • 1 duże jajko
  • 360 g mąki samorosnącej
  • 125 ml mleka
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżka orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Formę do wypieków wysmaruj odrobiną tłuszczu lub wyłóż papierem do wypieków.

2.

W robocie kuchennym lub łyżką wymieszaj wszystkie składniki, za wyjątkiem bananów i opcjonalnych składników. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste.

3.

Banany obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z masą. Możesz dodać przyprawę do pierników, cynamon, drobne kawałki czekolady lub posiekane orzechy.

4.

Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika.

5.

Piecz 45 minut. Sprawdź patyczkiem czy środek na pewno jest upieczony. Zostaw w wyłączonym piekarniku przez kolejne 10 minut.

Przepis dodano 15 marca 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane