Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Mufiny z truskawkami

Owocowe, kolorowe, wiosenne mufiny na Dzień Matki. W Niemczech ten dzień obchodzimy w tym roku 13 maja. Takie mufiny przygotowane z dziećmi smakują jeszcze bardziej.

Mufiny z truskawkami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Okazja:

      gotowanie z dziećmi

    • Kuchnia:

      polska

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      35 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas pieczenia:

      25 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blacha na 12 mufinów, papierowe papilotki

Składniki:

  • 100 g masła
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 200 g truskawek

Wykonanie:

1.

Masło powinno być miękkie. Masło i cukier ucieramy- można mikserem. Wbijamy po jajku ciągle ubijając.

2.

W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.

3.

Suche składniki wsypujemy do mokrych nie przerywając mieszania. Ciasto będzie dosyć gęste, ale po dodaniu truskawek, które puszczą soki podczas pieczenia, zostanie dobrze nawilżone.

4.

Rozgrzać piekarnik do 175 st. C (150 jeżeli mamy termoobieg). Blachę na mufiny wyłożyć papilotkami.

5.

Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki.

6.

Do ciasta dodać truskawki i delikatnie wymieszać.

7.

Ciasto rozdzielić na papilotki (ok. 2 łyżki). Piec ok. 25 minut.

Dodatkowe uwagi:

Ciasto może wydawać się dosyć gęste, ale zapewniam że po dodaniu truskawek po upieczeniu będzie idealne, nie za mokre, ale też nie suche. Będzie wilgotne i miękkie.

Przepis dodano 12 maja 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane