Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Banofi
-
Porcje:
12
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
-
Dodatkowe narzędzia:
Tortownica o średnicy około 20cm.
Składniki:
- 1 łyżka kakao
- 4 dojrzałe banany
- 300 ml kremówki
- 400 g karamelu w puszce (lub masy kajmakowej)
- 250 g herbatników
- 100 g masła
Wykonanie:
1.
Tortownicę wyłóż papierem do wypieków. Ciastka drobno pokrusz (w malakserze lub w woreczku foliowym używając wałka). Masło roztop. Dodaj masło do ciastek i wymieszaj dokładnie. Ułóż na dnie formy oraz na wysokość 1 cm na brzegach i mocno ubij. Wstaw do lodówki na 30 minut.
2.
Karamel z puszki wylej na ciasto, wyrównaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
3.
W tym czasie banany pokrój w plasterki. Zimną kremówkę ubij na sztywny krem (ale też nie wolno ubijać za długo!). Dodaj połowę bananów do śmietanki i wymieszaj.
4.
Przełóż ciasto na tacę do serwowania i wyłóż na nie bananową śmietankę. Udekoruj pozostałymi plasterkami banana i posyp kakao.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 25 maja 2012
Skomentuj pierwszy!