Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Banofi

Ciasto bananowe bannoffee, nieprzyzwoicie słodkie i pyszne. I super proste do wykonania.

Banofi
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Kuchnia:

      polska

    • Posiłek:

      deser

    • Czas całkowity:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    Tortownica o średnicy około 20cm.

Składniki:

  • 1 łyżka kakao
  • 4 dojrzałe banany
  • 300 ml kremówki
  • 400 g karamelu w puszce (lub masy kajmakowej)
  • 250 g herbatników
  • 100 g masła

Wykonanie:

1.

Tortownicę wyłóż papierem do wypieków. Ciastka drobno pokrusz (w malakserze lub w woreczku foliowym używając wałka). Masło roztop. Dodaj masło do ciastek i wymieszaj dokładnie. Ułóż na dnie formy oraz na wysokość 1 cm na brzegach i mocno ubij. Wstaw do lodówki na 30 minut.

2.

Karamel z puszki wylej na ciasto, wyrównaj i wstaw do lodówki na 15 minut.

3.

W tym czasie banany pokrój w plasterki. Zimną kremówkę ubij na sztywny krem (ale też nie wolno ubijać za długo!). Dodaj połowę bananów do śmietanki i wymieszaj.

4.

Przełóż ciasto na tacę do serwowania i wyłóż na nie bananową śmietankę. Udekoruj pozostałymi plasterkami banana i posyp kakao.

Do potrawy podawać:

lody

Przepis dodano 25 maja 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane