Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Kostka alpejska

Może forma nie przypomina kostki i w moim wydaniu jest okrągła, ale chodzi przecież o smak. Ciasto ma biszkoptowy spód, który jest bardzo delikatny i czekoladowy a krem ...to istne "niebo w gębie".

Kostka alpejska
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Kuchnia:

      europejska

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      9 godzin

    • Czas pieczenia:

      12 minut

    • Czas leżakowania:

      5 godzin

  • Dodatkowe narzędzia:

    okrągła forma do ciast o średnicy 27 cm

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 śmietan-fix
  • 100 g bezów

Wykonanie:

1.

Wykonanie biszkoptu: ubić białka, dodać cukier, wbić żółtka, miksować do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

2.

Tą część robimy bez miksera, wymieszane mąki z proszkiem i kakaem dodajemy delikatnie do masy jajecznej i drewnianą łyżką mieszamy aż się składniki połączą.

3.

Wymieszane ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm. Pieczemy w 180 st. C 10-12 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

4.

Wykonanie kremu: mleko skondensowane wstawić do garnka i zalać wodą, woda musi zakryć prawie całą puszkę. Mleko gotujemy na małym ogniu ok. 3 godzin cały czas pilnując by była odpowiednia ilość wody. Mleko można ugotować dzien wczesniej i wstawić do lodówki. Mleka nigdy nie otwieramy jak jest gorące, można się poparzyć!

5.

Schłodzoną śmietankę zmiksować, dodać śmietan-fix i dalej miksować. Zimny kajmak (ugotowane mleko) wymieszać w puszce a potem zmiksować ze śmietaną.

6.

Bezy pokruszyć. Biszkopt można nasączyć słabym wywarem z herbaty ok. 5 łyżek na biszkopt. Jeżeli nie będą go jadły dzieci proponuje go nasączyć alkoholem, np. likierem pomarańczowym. Na taki biszkopt wyłożyć bezy a na to krem. Wstawić całość do lodówki i chłodzić ok. 5 godzin a najlepiej całą noc.

7.

Ciasto możemy dowolnie udekorować np. kakaem, startą czekoladą a nawet pokruszonymi ciastkami oreo.

Dodatkowe uwagi:

Do kremu można również dodać 3-4 łyżki ajerkoniaku (Advocat).

Źródło inspiracji:

przepis dostałam od siostry

Przepis dodano 26 maja 2012

Komentarze (3)

karina 5 września 2012 09:12 #1 reply report
Super ciacho, robiłam i jadłam :) No i dodatkowa przyjemność z oblizywania puszki :)
goszka 22 października 2012 13:21 #2 reply report
Ifka, pyszne ciasto i robiłam już poraz kolejny i jeszcze będę robić. Ale mam pytanie odnośnie bez, czy Tobie one też miękną tak, że ich w sumie ani nie widać ani nie czuć? Tak ma być, czy ja coś źle robię?
Iwona 22 października 2012 13:40 #3 reply report
Hmmm, moje nie zmiękły i były bardzo wyczuwalne, może pozostaw je najpierw na powietrzu żeby bardziej wyschły a wtedy tak szybko nie nasiąkną.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane