Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Naleśniki czekoladowe

Bardzo czekoladowe naleśniki z puszystym białym nadzieniem. Podczas ich smażenia w domu unosi się czekoladowy aromat.

Naleśniki czekoladowe
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Kuchnia:

      polska

    • Posiłek:

      brunch

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas smażenia:

      15 minut

    • Czas leżakowania:

      30 minut

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g ciemnej czekolady (np. Lindt 70% kakao)
  • 250 ml mleka
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 2 małe jajka
  • 1/3 szkl. cukru (np. Muscovado)
  • 150 g mąki
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • 250 g twarożku śmietankowego (Speisequark 40%)
  • 5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

1.

Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło i czekoladę, starając się nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 - 60 minut. Do ciasta dodać 1/2 szklanki wody gazowanej, zmiksować. Można już zacząć smażyć naleśniki. Można też ciasto wstawić do lodówki na około 1 - 2 doby. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej trzeba będzie dodać do niego wody gazowanej.

2.

Dobrze rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony. Patelnia cały czas ma być dobrze rozgrzana. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika można patelnie lekko natłuścić, ja moczę kawałek papierowego ręcznika i smaruje patelnię przed rozgrzaniem. Jeżeli mamy patelnię teflonową to podczas smażenia następnych naleśników nie używamy już tłuszczu. Z podanej porcji ciasta usmażyłam 10 naleśników o średnicy 21 cm.

3.

Twaróg śmietankowy wymieszać z 2-3 łyżkami cukru pudru (resztę zostawić do posypania naleśników).

4.

Każdy naleśnik smarować od jaśniejszej strony około 2 łyżkami nadzienia serowego. Posypać cukrem pudrem.

Dodatkowe uwagi:

Jeżeli mamy polski tradycyjny twaróg śmietankowy i chcemy uzyskać konsystencję musu, można go partiami zemleć w malakserze, nawet już z cukrem pudrem. W niemieckich sklepach można kupić kremowy twarożek, którego nie trzeba już mielić - Speisequark.

Źródło inspiracji:

<a href="http://www.kwestiasmaku.com" target="_blank">Kwestia smaku</a>

Przepis dodano 3 czerwca 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane