Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Malinowy sernik

Pyszny sernik na zimno.

Malinowy sernik
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      deser

    • Czas całkowity:

      5 godzin

    • Czas przygotowywania składników:

      50 minut

    • Czas mrożenia:

      4 godziny

Składniki:

  • 600 g białego sera
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g białej czekolady
  • 3 opakowania galaretki malinowej
  • 300 g malin

Wykonanie:

1.

Galaretki rozpuść według przepisu, ale odejmij jedną szklankę wody.

2.

Na dno dużej szklanej misy wyłóż maliny. Zalej galaretką i odstaw do stężenia, na około 1.5 godziny.

3.

Gdy galaretka jest już dość twarda zajmij się przygotowaniem masy serowej. Zimną kremówkę ubij na średnio sztywną pianę. Dodaj cukier i ubij na sztywno.

4.

Ser zmiel na jednolitą masę. Po jednej łyżce dodawaj do kremówki i ubijaj na gęstą masę.

5.

Białą czekoladę roztop w miseczce nad gotującą się wodą.

6.

Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Mieszając dodaj 1/4 szklanki gorącej wody.

7.

Do masy serowej dodaj białą czekoladę i ciepłą żelatynę. Zmiksuj.

8.

Na galaretki wyłóż masę serową i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby masa stężała.

9.

Zanurz misę w garnku z gorącą wodą i wyłóż sernik do góry dnem na paterę.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast malin i galaretek malinowych można użyć brzoskwiń z puszki i galaretek brzoskwiniowych.

Przepis dodano 7 czerwca 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane