Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Pieczone udka z warzywami

Wszystko na jednej blaszce, łatwy, smaczny obiad. Dodatek warzyw i ziół sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne.

Pieczone udka z warzywami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Dieta:

      zdrowa

    • Kuchnia:

      europejska

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      50 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas pieczenia:

      40 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    duża blacha (pasująca do naszego piekarnika)

Składniki:

  • 700 g udek z kurczaka
  • 500 g malutkich ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cukinia
  • 150 g pieczarek
  • 15 ząbków czosnku
  • 3 szalotki
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 3 garście świeżych ziół (bazylia, rozmaryn, tymianek, pietruszka)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego

Wykonanie:

1.

Udka myjemy, odkrawamy skórę. Blachę wykładamy folią aluminiową, piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Osuszone udka kładziemy w odstępach na blachę.

2.

Warzywa myjemy, cukinię kroimy w duże plastry, cebulę na ósemki, paprykę w paski, małe pieczarki nie musimy kroić, w przypadku dużych - na pół. Ziemniaki przekrawamy na pół, a jak są większe to na 4 części. Czosnek zostawiamy w łupinkach.

3.

Wszystkie warzywa rozkładamy na blasze pomiędzy udkami, wg własnych upodobań. Całość posypujemy solą, pieprzem, papryką, polewamy oliwą, octem i posypujemy porwanymi w dłoniach świeżymi ziołami (najlepiej takimi z własnego ogrodu). Całość pieczemy 40-45 minut.

Przepis dodano 7 czerwca 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane