Zaloguj się żeby móc ocenić.
karina
Szparagi w szynce parmeńskiej
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 250 g zielonych szparagów
- 100 g szynki parmeńskiej
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 0.5 cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki pieprzu
- kilka łyżek parmezanu
Wykonanie:
1.
Szparagi umyć i osuszyć. Odciąć końce, cienko obrać ze skórki. Posmarować oliwą. Plasterki szynki przecinać na pół i zawijać wokół szparagów. Kłaść na rozgrzany grill i grillować około 20 minut. Przez pierwszą połowę tego czasu trzymać częściowo pod pokrywą.
2.
W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z pięcioma łyżkami oliwy, sokiem z połowy cytryny. Dodać cukier i pieprz. Dobrze wymieszać, by połączyć składniki.
3.
Na talerze nakładać szparagi, polewać dressingiem i posypać drobno startym parmezanem. Natychmiast podawać.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 10 czerwca 2012
Skomentuj pierwszy!