Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Szparagi w szynce parmeńskiej

Zielone szparagi owinięte smakowitą szynką parmeńską i zgrillowane. Polane kwaskowatym sosem balsamicznym, posypane parmezanem. Pyszna przekąska.

Szparagi w szynce parmeńskiej
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Okazja:

      grill

    • Kuchnia:

      włoska

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 250 g zielonych szparagów
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 0.5 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • kilka łyżek parmezanu

Wykonanie:

1.

Szparagi umyć i osuszyć. Odciąć końce, cienko obrać ze skórki. Posmarować oliwą. Plasterki szynki przecinać na pół i zawijać wokół szparagów. Kłaść na rozgrzany grill i grillować około 20 minut. Przez pierwszą połowę tego czasu trzymać częściowo pod pokrywą.

2.

W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z pięcioma łyżkami oliwy, sokiem z połowy cytryny. Dodać cukier i pieprz. Dobrze wymieszać, by połączyć składniki.

3.

Na talerze nakładać szparagi, polewać dressingiem i posypać drobno startym parmezanem. Natychmiast podawać.

Źródło inspiracji:

kwestiasmaku.com

Przepis dodano 10 czerwca 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane