Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Torciki
-
Porcje:
6
-
-
Czas całkowity:
45 minut
-
Czas przygotowywania składników:
15 minut
-
Czas leżakowania:
30 minut
-
Składniki:
- 60 ml słodkiej śmietanki
- 30 g masła
- 80 g ciemnego cukru muscovado
- 6 gotowych małych spodów tortowych (o średnicy 10-15 cm)
- 50 g ciemnej czekolady (przynajmniej 50% kakao)
- 15 sztuk truskawek
Wykonanie:
1.
Śmietankę, masło i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy trochę ogień i jeszcze gotujemy 2-3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.
Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy w plasterki.
3.
Spody biszkoptowe układamy na talerzu, na każdy nakładamy sos karmelowy ok. 1,5 łyżki na każdy. Na to układamy plasterki truskawek.
4.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Polewamy nią przygotowane torciki. Wstawiamy je do lodówki na ok. 30 minut (u mnie wytrzymały w lodówce 10 minut :-).
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 28 czerwca 2012
Skomentuj pierwszy!