Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Wołowina po burgundzku

Gulasz wołowy z czerwonym winem, boczkiem i pieczarkami.

Wołowina po burgundzku
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      francuska

    • Czas całkowity:

      3 godziny 30 minut

Składniki:

  • 1.5 kg wołowiny na gulasz
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 0.5 l czerwonego wina wytrawnego
  • 3 pomidory
  • 300 g małych cebulek
  • 400 g małych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki

Wykonanie:

1.

Duże cebule, marchewki, pietruszkę i czosnek obrać. Cebule i boczek pokroić w kostkę. Wołowinę pokroić w duża kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki.

2.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć boczek. Boczek przełożyć do dużego garnka, w którym będziemy gotować gulasz. Na tej samej patelni zarumienić wołowinę z każdej strony. Oprószyć mąką i smażyć kolejne 2 minuty.

3.

Do garnka przełożyć podsmażoną wołowinę. Dodać posiekane cebule, marchewki i pietruszkę, pomidory, liście laurowe, tymianek, czosnek. Zalać winem, zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny.

4.

Małe cebulki obrać i zarumienić na maśle. Na tym samym tłuszczu usmażyć pieczarki. Przełożyć do garnka z gulaszem po dwóch godzinach gotowania i gotować kolejne pół godziny.

5.

Z gulaszu usunąć marchewki i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodatkowe uwagi:

Wina polecane do użycia w tej potrawie to albo wina burgundzkie albo Cotes du Rhone.

Przepis dodano 6 lipca 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane