Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Jabłkowe ciasteczka Appelflap

Trójkąty z ciasta francuskiego nadziewane jabłkami z rodzynkami. Pyszny deser.

Jabłkowe ciasteczka Appelflap
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    18

    • Posiłek:

      deser

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas pieczenia:

      30 minut

Składniki:

  • 4-6 jabłek
  • 0.5 cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 25 g cukru
  • 425 g ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru demerara (gruboziarnisty brązowy cukier)
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek mąki (do podsypania stołu)

Wykonanie:

1.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.

2.

Do dużego garnka wrzucić jabłka, dodać sok z cytryny, zwykły cukier, rodzynki i cynamon. Nastawić na średnim ogniu. Dokładnie wymieszać. Gotować przez 5-10 minut. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.

3.

Nastawić piekarnik na 190 stopni C. Przygotować dużą blachę i wyłożyć papierem do wypieków.

4.

Na stół wysypać trochę mąki i rozwinąć ciasto. Ciasto rozwałkować do kwadratu. Pokroić w kwadraty o boku między 4 a 6cm. Na każdy kwadrat nakładać na środku jabłka, a następnie sklejać po przekątnej w trójkąt.

5.

Ciastka przełożyć na blachę. Górną powierzchnię posmarować mlekiem, a następnie posypać cukrem demerara.

6.

Piec 20-30 minut, aż się ciastka zabrązowią. Po wyjęciu z pieca ciastka przełożyć na kratownicę do ostygnięcia.

Przepis dodano 27 lipca 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane