Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Ryba z ananasem

Czasem warto spróbować czegoś nowego. Właśnie ryba w sosie z ananasem daje mało ciekawej rybie bardzo szczególny smak.

Ryba z ananasem
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 70 dag filetów z mintaja
  • 3 łyżki oleju
  • 56 dag ananasa w puszce
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki przyprawy chilli
  • 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cytryna

Wykonanie:

1.

Filety rybne jeżeli są mrożone rozmrozić, odlać nadmiar wody, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, posolić. Jeżeli mamy świeżą rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić. Rybę pokroić na kawałki.

2.

Plastry ananasa osączyć z syropu, pokroić na kawałki. Szczypiorek umyć i posiekać.

3.

Ananasy i szczypiorek podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać sok pomidorowy, sos sojowy, chili, imbir oraz sól, zagotować. Chwilę przesmażyć, można dolać trochę soku z ananasa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

4.

Filety rybne obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.

5.

Usmażoną rybę układać na talerzu, polać sosem.

Dodatkowe uwagi:

Do tej potrawy możemy wykorzystać również morszczuka, dorsza, pangę.

Do potrawy podawać:

Potrawę podajemy z ziemniakami purre lub smażonymi.

Przepis dodano 2 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane