Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Wolno pieczona łopatka wieprzowa z sosem jabłkowym

Wieprzowina jest pieczona przez 6 godzin, dzięki czemu mięso wychodzi wyjątkowo smaczne, delikatne i rozpadające się. Przepis jest bardzo prosty i praktycznie zawsze wychodzi. Najlepiej podawać z bułkami hamburgerowymi i chutneyem jabłkowym. Potrawa dobrze się sprawdzi jako solidniejszy posiłek na koleżenskie i rodzinne imprezy.

Wolno pieczona łopatka wieprzowa z sosem jabłkowym
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    7

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      6 godzin 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas pieczenia:

      6 godzin

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 1-2 świeże czerwone chilli
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2-4 łyżki cukru drobnoziarnistego
  • do smaku sól
  • kilka bułek
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Nagrzej piekarnik do 240 stopni C. Skórę mocno ponacinaj. Wymieszaj 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę nasion kopru włoskiego, sól, pieprz i 2 łyżki oliwy. Wetrzyj przyprawy w górę i boki mięsa. Przełóż do dużej brytfanki. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie całą brytfanką szczelnie przykryj folią aluminiową, a temperaturę zmniejsz do 140 stopni C. Piecz przez kolejne 5 godzin.

2.

Gdy mięso się piecze przygotuj sos jabłkowy. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Papryczki chilli drobno posiekaj. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Najpierw wrzuć cebulę i podsmaż do czasu aż będzie miękka. Dodaj chilli i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj jabłka, ocet winny, cukier i 50 ml wody. Zagotuj, a następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut lub do czasu, gdy jabłka będą zupełnie miękkie. Połowę sosu zmiksuj blenderem na gładką masę. Na końcu dodaj kilka listków świeżego tymianku. Dopraw solą, pieprzem i cukrem według własnych upodobań.

3.

Po pięciu godzinach pieczenia zwiększ temperaturę pieca do 240 stopni C. Gdy piekarnik osiągnie tempereaturę, ściągnij folię aluminiową z mięsa. Piecz wieprzowinę przez dodatkowe około 30 minut, do czasu aż skórka będzie ciemno brązowa, mocna przypieczona i chrupiąca.

4.

Wieprzowinę wyłóż na duży talerz, a osobno w miseczce podawaj chutney jabłkowy. Do bułek nakładaj kawał mięsa i łyżeczkę sosu.

Przepis dodano 21 września 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane