Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Rogaliki drożdżowe

Kruche rogaliki nadziewane owocowym dżemem

Rogaliki drożdżowe
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    16

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      bal dla dzieci

    • Czas całkowity:

      2 godziny

    • Czas pieczenia:

      20 minut

    • Czas leżakowania:

      1 godzina

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła
  • 250 g dżemu

Wykonanie:

1.

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.

2.

Masło musi być miękkie, dodajemy je do drożdży z mlekiem, następnie przesianą mąkę, szczyptę soli i jajko. Wszystko wyrabiamy. Ciasto musi odchodzić od rąk.

3.

Takie wkładamy do miski przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

4.

Od ciasta odrywamy kawałki wielkości sporej kulki i na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dosyć cienki okrąg. Ten tniemy na 4 części i jeszcze każdą z tych części na pół tak by powstało 8 trójkątów. Na każdy trójkąt w najszerszym miejscu nakładamy 1-2 łyżeczki dżemu i zwijamy do środka. Takim sposobem otrzymujemy rogaliki. Rogaliki układamy na blachę w odstępach.

5.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Rogaliki pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 minut.

Dodatkowe uwagi:

Dżem musi mieć zwartą konsystencję bo za rzadki będzie się wylewał z rogalików podczas pieczenia. Rogaliki po ostudzeniu możemy również polukrować.

Przepis dodano 29 września 2012

Komentarze (1)

goszka 19 października 2014 21:28 #1 reply report
Świetne i proste do zrobienia rogaliki. Wszystkie zniknęły w pół godziny.

Dla mnie samej przypomnienie na przyszłość: składniki ciasta wymieszać zwykłem mikserem z dwoma hakami do wyrabiania ciast, a potem tylko chwilę w rękach wyrabiać. Bardzo proste do wykonania ciasto drożdżowe.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane