Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Ostra zupa z fasoli

Zupa pomidorowo fasolowa z chilli.

Ostra zupa z fasoli
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      zupa

    • Czas całkowity:

      50 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas gotowania:

      40 minut

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 400 g fasoli z puszki (czerwonej, czarne oczko itp)
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 0.5 łyżeczki mielonego kminku
  • trochę kolendry świeżej (opcjonalnie)
  • kilka łyżek jogurtu

Wykonanie:

1.

Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Seler naciowy pokrój w plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone warzywa i podsmaż je kilka minut, aż trochę zmiękną. Dodaj mielony kminek oraz płatki chilli (dodaj tylko szczyptę, jeśli nie lubisz ostrych potraw). Smaż minutę.

2.

Dodaj pomidory z puszki, fasolkę z puszki bez zalewy, 400 ml wody i kostkę rosołową. Zagotuj, przykryj i duś przez pół godziny. Dopraw według upodobań.

3.

Na talerze nalewaj zupę, na środek dodaj 1-2 łyżki jogurtu i posyp posiekaną kolendrą. Dla tych, dla których jest za ostra, serwuj z większą ilością jogurtu.

Przepis dodano 20 listopada 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane