Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Macaroni z serem i porą

Prosta zapiekanka, bardzo łagodna w smaku, lubiana zarówno przez dzieci jak i przez dorosłych.

Macaroni z serem i porą
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 300 g macaroni
  • 50 g masła
  • 3 pory
  • 4 łyżki mąki
  • 700 ml mleka
  • 1 łyżka mielonej gorczycy
  • 2 łyżki śmietany (lub creme fraiche)
  • 50 g parmezanu
  • 110 g żółtego sera (cheddar)
  • 100 g zielonego groszku

Wykonanie:

1.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowniu. Przy odlewaniu makaronu zachowaj kilka łyżek wody. Sery zetrzyj na tarce i odstaw. Pory posiekaj na plasterki. Nastaw piekarnik na 200 stopni C.

2.

W garnku roztop masło. Dodaj pory i smaż kilka minut aż zmiękną. Dodaj mąkę i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając i uważając, żeby nie porobiły się grudki. Dodaj mieloną gorczycę.

3.

Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Często mieszaj, żeby sos nie przywarł do garnka i nie przypalił się. Na końcu dodaj śmietanę lub creme fraiche, połowę parmezanu oraz 2/3 żółtego sera. Podgrzewaj jeszcze chwilę aż ser rozpuści się.

4.

W dużym garnku wymieszaj makaron z zachowaną odrobiną wody oraz z sosem serowo-porowym. Całość przelej do dużej formy i wstaw do piekarnika na 20 minut, lub aż ser się zabrązowi.

Dodatkowe uwagi:

Można dodać brokuły lub groszek, a na górę można dołożyć plasterki pomidora.

Przepis dodano 27 listopada 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane