Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Mufiny z marcepanem

Każdy z nas uwielbia Święta Bożego Narodzenia, zapachy i smaki z nim związane, są to czasem smaki dzieciństwa, ale też nowe które odkrywamy podczas gotowania z własnymi dziećmi. Takie właśnie są te czekoladowe mufiny z marcepanowo-orzechową niespodzianką. Są smaczną świąteczną niespodzianką!

Mufiny z marcepanem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Boże Narodzenie

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas pieczenia:

      25 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blacha na 12 mufinów, papierowe papilotki

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g ciemnej czekolady (50% kakao)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • 125 g masła (miękkiego)
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 200 g masy marcepanowej
  • 100 g orzechów laskowych (zmielonych)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 kropel olejku rumowego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki posypki cukrowej

Wykonanie:

1.

Formę do mufinów wyłóż papilotami. Przygotuj dwie miski. W jednej umieść składniki suche czyli: mąkę, kakao, posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.

2.

W drugiej misce składniki mokre: jajko, cukier (jedyny wyjątek suchy) utrzyj na puszystą masę. Dodaj masło, utrzyj, a następnie śmietanę, też utrzyj.

3.

Do składników suchych dodaj wilgotne i wymieszaj szpatułką, lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Masę marcepanową wymieszaj dobrze z orzechami, uformuj 12 jednakowych kuleczek (kulki są dosyć ogromne, ale tym nie należy się martwić).

4.

Ciasto podziel równo na wyłożoną papilotkami foremkę (ok. ¾). W środek każdej foremki wypełnionej ciastem wciśnij przygotowane wcześniej kulki orzechowo-marcepanowe, a następnie rozłóż resztę ciasta.

5.

Blachę włóż na środkową szynę do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut.

6.

Po wyciągnięciu z pieca babeczki zostaw 5 minut w blaszce, następnie wyjmij i ostudź na kratce.

7.

Cukier puder umieść w miseczce i dolej ok. 1-2 łyżeczek wody, olejek rumowy i porządnie wymieszaj. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej rzadki lukier dodaj odrobinę więcej wody, ale lepiej jak lukier jest gęstszy bo nie spływa z ciastek. Posyp każdą mufinę skórką pomarańczową lub posypką cukrową.

Źródło inspiracji:

kulinarnamekka.blogspot.de

Przepis dodano 1 grudnia 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane