Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Wigilijna zupa grzybowa

Bez tej zupy nie wyobrażam sobie wigilii, a jest naprawdę prosta w wykonaniu.

Wigilijna zupa grzybowa
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Boże Narodzenie

    • Czas całkowity:

      1 dzień

    • Czas gotowania:

      40 minut

    • Czas leżakowania:

      1 dzień

Składniki:

  • 3 garście suszonych grzybów (leśnych)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu (można użyć olej)
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Grzyby musimy namoczyć w ok. 1 litrze zimnej wody i najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić na noc.

2.

Następnego dnia grzyby wyciągamy na deskę, jeżeli są w całości kroimy je na kawałki. Zalewę po grzybach przecedzamy.

3.

Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy smalec lub olej rzepakowy, wrzucamy cebulę, podsmażamy, dodajemy grzyby, całość jeszcze podsmażamy i zalewamy wywarem z grzybów. Dolewamy do tego ok. 1,5 - 2 litrów zimnej wody. Wrzucamy liść i ziele angielskie. Całość zagotowujemy na wolnym ogniu i gotujemy ok. 40 minut. Zupa ma tendencję do wykipienia, musimy jej pilnować i zbierać szumowiny.

4.

Mąkę wsypujemy do mleka i szybko mieszamy, by nie było grudek, wlewamy to do zupy cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy sól i pieprz z tym ze pieprzu nie żałujemy, bo zupa powinna być pieprzna. Zagotowujemy. Można do zupy dodać 2 łyżki kaszy mannej, powoduje ona lekkie zagęszczenie zupy i jest prawie niewyczuwalna.

Dodatkowe uwagi:

Ten przepis jest oryginalnym przepisem mojej mamy, znam tę zupę od dziecka i nigdy nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Moja mama do tej zupy dodaje kaszy mannej, ale ja ze względu na resztę domowników, którzy za kaszą nie przepadają, jej nie dodaję i zupa nic na tym nie traci. Jeżeli chcemy, możemy zupę przygotować nawet 4 dni wcześniej (przechowujemy ją wtedy w lodówce), wówczas nie zabielamy jej mąką z mlekiem, robimy to już tego dnia kiedy chcemy ją podawać.

Przepis dodano 7 grudnia 2012

Komentarze (2)

goszka 12 grudnia 2012 10:59 #1 reply report
A czy do tej zupy będą pasować łazanki? W przepisach to częsty dodatek do zupy grzybowej świątecznej i się zastanawiam czy by je tu dodać czy zupełnie nie potrzeba?
Iwona 12 grudnia 2012 13:19 #2 reply report
To już kwestia smaku, myślę że tak. My do niej zajadamy pieczone pierożki, po za tym lubię ją w takiej "czystej" postaci.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane