Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Deser z mascarpone i amaretto

Deser nietrudny, ale wygląda i smakuje niecodziennie. Połączenie smaków jest bardzo trafione. Na wierzchu króluje lekko kwaskowata frużelina, ale jak zatopimy łyżeczkę natykamy się na delikatny słodki krem, jeszcze niżej trafimy na chrupkie, migdałowe podsycone likierem i kawą, ciasteczka. Warto go wypróbować.

Deser z mascarpone i amaretto
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      włoska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      7 godzin 30 minut

    • Czas leżakowania:

      7 godzin

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g białej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki
  • 150 g ciasteczek amarettini
  • 50 ml likieru amaretto (likier migdałowy)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 150 g frużeliny wiśniowej
  • 2 kostki ciemnej czekolady

Wykonanie:

1.

Umieść miskę lub garnek na innym, mniejszym garnku z wodą (wody tyle, by przykrywała dno), wlej śmietankę (zawsze jako pierwszą) i wkrusz czekoladę. Rozpuść całość w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po schłodzeniu ubij śmietankę na sztywno. Dodaj mascarpone i delikatnie wszystko razem połącz. Wstaw do lodówki.

2.

Przygotuj 6 kieliszków/pucharków/szklanek. Ciasteczka amarettini włóż do foliowego worka i potłucz na drobne kawałki, ale nie miazgę. Łyżkę kawy zaparz w 1/4 szklance wody. Wystudź, dodaj likier amaretto. W wersji dla dzieci proponuje zaparzyć słabą zwykłą herbatę.

3.

Na spód kieliszków/pucharków/szklanek wsyp ok. 2-3 łyżki ciasteczek, polej 1-2 łyżkami likieru z kawą (w wersji dziecięcej - herbatą). Nałóż krem, wyrównaj. Na wierzch wyłóż po 2 łyżki frużeliny, można dodać więcej jak nam zostanie. Posyp całość resztkami ciasteczek lub/i potartą ciemną czekoladą. Wstaw desery do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Dodatkowe uwagi:

Frużelina wiśniowa czyli owoce w żelu, powinna mieć dosyć płynną konsystencję. Ja nie miałam frużeliny i wykorzystałam kompot wiśniowy (własnej produkcji) i wymyśliłam, że jak go zagęszczę to otrzymam coś podobnego do frużeliny. A więc taki kompot wlewamy do garnka, gotujemy chwilkę. Rozpuszczamy w 1/4 szkl. wody 1 łyżeczkę skrobii ziemniaczanej, wlewamy do gotującego się kompotu, dobrze mieszamy i chwilkę razem gotujemy, całość powinna się zagęścić.

Przepis dodano 12 grudnia 2012

Komentarze (1)

tunia76 13 grudnia 2012 15:38 #1 reply report
No, no siostra jakie desery!!!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane