Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Kaczka z jabłkami

Bardzo wolno pieczona kaczka, podana z jabłkami. Pyszny klasyk.

Kaczka z jabłkami
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      5 godzin

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas pieczenia:

      4 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    forma do pieczenia z rusztem

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 4 jabłka do wypieków
  • do smaku sól

Wykonanie:

1.

Usuń dutki piór (jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby kaczka była porządnie wyczyszczona). Usuń luźne kawałki tłuszczu. Wymyj kaczkę pod zimną wodą i wysusz papierowym ręcznikiem. Wewnątrz i na zewnatrz natrzyj solą. Bardzo ostrym nożem ponacinaj skórę we wszystkich mocno otłuszczonych regionach. Uważaj, żeby ciąć tylko na głębokość tłuszczu i nie dojść do mięsa. Ostrym nożem lub szpilą ponakłuwaj tłuste regiony, znowu tylko na głębokość tłuszczu. Nakłuwanie i kłucie pomoże w tym, by tłuszcz wypłynął, a dzięki temu kaczka będzie miała bardziej chrupiącą skórkę. Nogi kaczki zwiń sznurkiem. Końcówki skrzydeł podwiń pod ptaka, by nie sterczały.

2.

Nagrzej piekarnik na 120 stopni C.

3.

Kaczkę połóż piersią do dołu na ruszcie formy do pieczenia. Piecz przez 3 godziny. Co godzinę przewracaj ją na drugą stronę. Wtedy też dodatkowo ponakłuwaj ją w co bardziej otłuszczonych okolicach.

4.

W między czasie jabłka umyj, wysusz. Przetnij skórkę jabłka dookoła. Dzięki temu unikniesz możliwej eksplozji jabłka w piekarniku.

5.

Po trzech godzinach wyjmij kaczkę z pieca. Temperaturę zwiększ do 180 stopni C. Kaczkę na chwilę przełóż na talerz i zlej cały wytopiony tłuszcz z formy do pieczenia. Połóź kaczkę na ruszcie, piersią do góry i wstaw na kolejne 30 minut.

6.

Po tych 30 minutach dorzuć jabłka na dno formy do pieczenia. Piecz kolejne 30 minut. W sumie kaczka spędza cztery godziny w piekarniku.

7.

Po wyjęciu kaczki z pieca pozwól mięsu odpocząć przez 10 minut. Dopiero wtedy dziel na porcje i podawaj z upieczonymi jabłkami.

Do potrawy podawać:

ziemniaki pieczone oraz kapusta czerwona gotowana

Przepis dodano 15 grudnia 2012

Komentarze (1)

Iwona 7 stycznia 2013 06:16 #1 reply report
Ale zdjęcie!! Jestem pod wrażeniem... nie kaczki ale zdjęcia :-)))

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane