Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Vanillekipferl

Waniliowe półksiężyce, tradycyjne niemieckie wypieki świąteczne.

Vanillekipferl
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    40

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      niemiecka

    • Okazja:

      Boże Narodzenie

    • Czas całkowity:

      30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas pieczenia:

      15 minut

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 żółtko
  • 1/4 szl. cukru pudru (+ cukier waniliowy, do posypania)

Wykonanie:

1.

Mąkę posiekać z masłem, wymieszać z resztą składników i szybko zagnieść.

2.

Odrywać małe porcje ciasta, toczyć z nich cienkie wałki, odkrawać po kawałku i każdemu nadać kształt rogalika nie większego niż uszko do barszczu.

3.

Ułożyć rogaliki na blachach wyścielonych papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na jasnozłoty kolor, jakieś 12-15 minut.

4.

Gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Dodatkowe uwagi:

Rogaliki piecze się co najmniej na tydzień przed podaniem i przechowuje w zamkniętym blaszanym pudełku.

Przepis dodano 17 grudnia 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane