Ostatnio oglądane

AC_1345448139.jpg

tunia76

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Zapiekanka dobra na kolację jak i obiad.

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem
Autor zdjęcia: tunia76

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      35 minut

    • Czas pieczenia:

      25 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    Naczynie żaroodporne 27 na 18cm(prostokąt).

Składniki:

  • 30 dag kalafioru (kalafior mozna zastąpic brokułem)
  • 20 dag makaronu (najlepiej wstążki lub świderki)
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 ml wywaru rosołowego
  • 20 dag sera goudy
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 garść natki pietruszki

Wykonanie:

1.

Kalafior kroimy w małe różyczki i wrzucamy do wrzątku, wcześniej posolonego (pół łyżeczki soli). Gotujemy 10-12 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok.Makaron również gotujemy we wrzątku posolonym jak wyżej,ale przez około 8 minut. Odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach.

2.

Cebulę drobno siekamy w kostkę, szklimy w rondelku na maśle, dodajemy mąkę, następnie rosół i śmietanę. Cały czas intensywnie mieszając. Gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy połowę sera, gotujemy tak długo aż stopi się w sosie.

3.

Kładziemy makaron do żaroodpornego naczynia(27x18), zalewamy sosem, układamy kalafior,posypujemy serem żółtym i natką pietruszki. Potrawę pieczemy przez około 25 minut w 200 stopniach.

Źródło inspiracji:

"Kolekcja dobrej kuchni" rok wydania 1998

Przepis dodano 18 grudnia 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane