Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Penne z pieczoną dynią i fetą

Dynia wymieszana z rozmarynem, czosnkiem i oliwą, upieczona, a następnie podana z fetą, rukolą i makaronem. Stanowi fantastyczny i lekki posiłek.

Penne z pieczoną dynią i fetą
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      lunch

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas pieczenia:

      30 minut

Składniki:

  • 1.4 kg dyni
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula (duża)
  • 1 łyżka miodu
  • 125 ml bulionu (może być z kostki)
  • 70 g rukoli
  • 500 g makaronu penne
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżka parmezanu

Wykonanie:

1.

Nastawić piekarnik na 200 stopni C.

2.

Dynię obrać i pokroić w kostkę o bokach około 2cm.

3.

Rozmaryn grubo posiekać, czosnek obrać i rozgnieść.

4.

Wymieszać dynię, czosnek, rozmaryn i 1 łyżkę oliwy. Ułożyć na dużej blasze i piec przez pół godziny, aż dynia się zarumieni i będzie miękka.

5.

Cebulę pokroić w piórka lub paski.

6.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć 5 minut na średnim ogniu. Dodać miód i smażyć kolejne dwie minuty aż cebula zacznie karmelizować. Wlać wywar i zagotowaC. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez 8-10 minut.

7.

Nastawić makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

8.

Ser feta pokroić w kostkę lub połamać w kawałki. Parmezan zetrzeć.

9.

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, ściągnąć patelnię z gazu i wrzucić dynię, połowę fety i 2 garście rukoli.

10.

Na talerze nakładać makaron, sos, dorzucić kilka kawałków fety i trochę rukoli, posypać parmezanem.

Przepis dodano 4 kwietnia 2011

Komentarze (1)

Iwona 5 kwietnia 2011 09:12 #1 reply report
Dynię jadam rzadko, ale muszę spróbowac w takim wydaniu, wygląda zachęcająco.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane