Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Gotowane roladki z indyka

Bardzo zdrowe i smaczne roladki. Polecam wszystkim, którzy przeszli na dietę albo lubią się zdrowo odżywiać. Do tego dania proponuję kaszę i surówkę z kiszonej kapusty.

Gotowane roladki z indyka
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    3

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      45 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas gotowania:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blender do miksowania płynnych produktów, folia spożywcza, bawełniany sznurek

Składniki:

  • 750 g piersi z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor (lub 2 małe)
  • 120 g mozzarelli
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

1.

Pierś umyj i osusz. Mięso staraj się pokroić wzdłuż na dosyć cienkie plastry tak by ich szerokość nie przekraczała ok. 13 cm. Z mojego kawałka mięsa wyszły 3 plastry. Mięso rozbij tłuczkiem, najlepiej przez folię żeby nie porozrywać mięsa a jedynie rozluźnić włókna. Plastry mięsa z każdej strony posól, dodaj pieprz i zioła prowansalskie. Odstaw do lodówki.

2.

Warzywa i natkę pietruszki umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko łącznie z czosnkiem do blendera (używam robota z nadstawką miksującą płynne produkty). Zmiksuj.

3.

Warzywa odsącz na drobnym sitku z nadmiaru płynu (sok możesz zamrozić i użyć do np. zupy albo sosu), interesuje nas pulpa warzywna. Mozzarelle zetrzyj na dużych oczkach dodaj do masy warzywnej, wymieszaj i dopraw całość solą i pieprzem.

4.

Przygotuj kawałki folii spożywczej, utnij je na ok. 50 cm długości kawałki. Do dużego garnka nalej do połowy wodę i zagotuj. Mięso posmaruj masą warzywną na całej długości i zroluj. Ułóż na folii spożywczej i zroluj ją razem z mięsem jak najciaśniej. Końcówki folii zakręć (tak jak papierki przy cukierkach) i zwiąż bawełnianym sznurkiem.

5.

Ruloniki mięsne wkładaj do gotującej się wody i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. W czasie gotowania można je delikatnie przekręcać, by równomiernie się ugotowały. Podczas zdejmowania folii należy uważać, bo są bardzo gorące i możemy się poparzyć płynem który się wytworzył w środku roladki. Kroimy je w poprzek.

Dodatkowe uwagi:

W roladkach podczas gotowania wytwarza sie w środku płyn - rosołek i najlepiej podczas odcinania folii położyć go na głębszym talerzu, wówczas pozyskamy pyszny sosik, którym możemy polać mięso lub kasze czy ryż. Surówka z kiszonej kapusty to nic innego jak kapusta pokrojona na mniejsze kawałki, cebulka w kostkę, z 2-3 łyżki oleju rzepakowego do tego odrobina cukru, soli i pieprzu.

Do potrawy podawać:

wszystkie kasze albo ryż, surówka z kiszonej kapusty

Przepis dodano 8 stycznia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane