Ostatnio oglądane

F_12_1302632737.jpg

Hanka

Kurczak w ziołach po lubelsku

Obiadem przyrządzonym wg tego przepisu przyjęła mnie moja koleżanka Ewka z Lublina. Przyrządzanie tej potrawy jest proste i bez soli

Kurczak w ziołach po lubelsku
Autor zdjęcia: Hanka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      49 godzin

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas pieczenia:

      1 godzina

    • Czas leżakowania:

      2 dni

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 paczka ziół do kurczaka po lubelsku
  • 1 burak ćwikłowy
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 50 g rodzynek
  • 10 śliwek suszonych

Wykonanie:

1.

Grubszą część udek obtoczyć w ziołach i wstawić na dwa dni do lodówki

2.

Warzywa pokroić w talarki

3.

Na rozgrzanej mocno patelni ułożyć kurczaka tak by ściął się z każdej strony

4.

Następnie na niego poukładać warstwami kolejne warzywa,czosnek a na wierzch położyć rodzynki i śliwki

5.

Przykryć szczelnie pokrywą i dusić do miękkości.

6.

Podawać na talerz mięsko z całym przekrojem warzyw

Dodatkowe uwagi:

Nie należy podnosić pokrywy podczas duszenia. Najlepiej przyrządzać na patelni Zeptera. W skład zestawu ziół wchodzi:warzywa suszone, papryka chili,pietruszka,cebula, imbir, kardamon, pieprz, sezam i rozmaryn

Przepis dodano 4 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane