Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Sałatka ziemniaczana z domowym pesto

Pyszna warzywna sałatka na kolację, którą przyrządził Mąż :-)

Sałatka ziemniaczana z domowym pesto
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      włoska

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków z czerwoną skórką (np. odmiana The Franceline)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 garście świeżej bazylii
  • 1 garść orzechów piniowych
  • 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki parmezanu (świeżo startego)
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Ziemniaki wyszorować i w łupinach w całości ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić.

2.

Papryki umyć, wyczyścić i pokroić w niedużą kostkę.

3.

Przygotować pesto: wszystkie składniki od bazylii do soli i pieprzu zmiskować w malakserze.

4.

Ziemniaki przekroić na pół, a jak są większe, na 4 części. Do dużej miski wsypać paprykę, ziemniaki i polać pesto. Wymieszać. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Do potrawy podawać:

Sałatkę można też zjeść jako dodatek do mięsa, najlepiej z grilla

Źródło inspiracji:

Ellie Kriger

Przepis dodano 23 stycznia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane