Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Tort na pierwsze urodziny

Najważniejsza uroczystość w tym roku, pierwsze urodziny mojego dziecka. Przygotowałam tort, który był dla niego całkowicie bezpieczny i zdrowy, a co najważniejsze bardzo mu smakował. Dla starszych dzieci tort może być za mało słodki i za mało przypominający tradycyjny tort i wtedy proponuję przełożyć go dżemem lub słodkim serkiem.

Tort na pierwsze urodziny
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      wypieki

    • Okazja:

      bal dla dzieci

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    Tortownica o średnicy 22cm

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1.25 szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2.5 łyżeczki cynamonu
  • 6 średnich bananów (lub 4-5 dużych)
  • 0.5 szklanki masła
  • 0.5 szklanki borówek amerykańskich (opcjonalnie plus trochę do dekoracji)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka świeżego soku jabłkowego
  • 200 g mascarpone lub kremowego serka (do dekoracji)
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej (do dekoracji)

Wykonanie:

1.

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do wypieków, a jej boki posmarować odrobiną masła. Masło roztopić i trochę ostudzić. Banany obrać i rozgnieść widelcem na puree. Borówki umyć i przekroić na pół. Jajka lekko ubić.

2.

Wszystkie składniki suche wrzucić do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, masło i pół szklanki soku jabłkowego i wymieszać. Dodać banany i pół szklanki borówek i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i piec przez 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

3.

Dla przygotowania białej polewy kremowy serek należy przełożyć do miseczki, dodać kilka kropli esencji waniliowej oraz kilka łyżek soku jabłkowego. Rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać. Nakładać na ciasto dopiero po jego wystudzeniu do temperatury pokojowej i najlepiej tuż przed podaniem. Powierznię można wyrównać wypukłą stroną łyżki często moczoną w gorącej wodzie. Udekorować dodatkowymi połówkami borówek.

Dodatkowe uwagi:

Uwaga, polewa z serka po jednym dniu zabarwia się od ciasta, więc należy ją przygotowywać w dniu podania. I oczywiście z jej powodu potem lepiej przechowywać ciasto w lodówce. Użyłam za dużej tortownicy dlatego ciasto jest zbyt niskie jak na tort. Przy tortownicy 22cm będzie wyglądać lepiej.

Przepis dodano 24 stycznia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane