Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Waniliowe mufinki z kremem malinowym

Po prostu małe babeczki z malinowym kremem bez sztucznych barwników.

Waniliowe mufinki z kremem malinowym
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      gotowanie z dziećmi

    • Czas całkowity:

      35 minut

    • Czas pieczenia:

      25 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blacha i papierowe papilotki na 12 mufinów, mikser

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 45 g masła (miękkiego)
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 125 ml soku jabłkowego
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii (lub 0,5 łyżeczki ekstraktu)
  • 100 g malin (mrożonych)
  • 200 g naturalnego serka typu philadephia
  • 90 g cukru pudru

Wykonanie:

1.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Formę na mufiny wyłożyć 12 papilotkami.

2.

Do misy włożyć masło i ubijać je aż będzie gładkie, potem stopniowo dodawać połowę cukru i ubijać, aż masa stanie się puszysta. Dodać olej, pozostałą część cukru i dalej ubijać aż masa nabierze jasnego koloru.

3.

Dodawać jajka po jednym i dokładnie wymieszać. Następnie cały czas miksując, wlać sok jabłkowy.

4.

W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

5.

Przestawić obroty miksera na tryb wolny i do maślanej masy dodawać stopniowo mąki oraz połowę mleka i mieszać, aż składniki się połączą. Czynność powtórzyć z pozostałą ilością mąki i mleka.

6.

Na końcu dodać ziarenka wanilii lub ekstrakt i zmiksować.

7.

Ciasto rozłożyć równomiernie do foremek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.

8.

Zrobić krem: maliny umieścić w rondelku i zagotować, aż owoce puszczą sok (ok. 5 min.). Następnie przetrzeć je przez sito. Powinno powstać 1/3 szklanki soku.

9.

W misce wymieszać serek z cukrem i sokiem. Przygotowany krem odstawić do lodówki, by zgęstniał. Babeczki ozdobić kremem i dowolnie dekorować.

Źródło inspiracji:

Wysokie obcasy - 12.2012, Marta Gessler

Przepis dodano 26 stycznia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane