Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Rolada czekoladowa z mascarpone

Czekoladowe ciasto z malinowym kremem.

Rolada czekoladowa z mascarpone
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      4 godziny

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas pieczenia:

      15 minut

    • Czas leżakowania:

      3 godziny 30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blacha o wym. 30x41, podobnych rozm. bawełniany ręcznik, folia spożywcza, sitko z drobnymi oczkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g ciemnej czekolady (starta na wiórki)
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 250 g mascarpone
  • 150 g malin (mrożone)
  • 80 g cukru pudru
  • 50 g białej czekolady (do dekoracji)

Wykonanie:

1.

Maliny wrzuć do garnuszka, podgrzewaj tak długo aż się rozpadną, ok. 5 min., ciągle mieszając. Przetrzyj przez sitko. Otrzymany gęsty sok wymieszaj z mascarpone i cukrem pudrem. Można delikatnie mikserem, ale lepiej łyżką, żeby się ser nie zważył.

2.

Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia ciasta wyciągnij odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Zmniejsz obroty i wsyp wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladę. Mieszaj delikatnie, by piana zbytnio nie opadła.

3.

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (koniecznie!) o wym. 30x41 cm i piecz 12-15 minut. W czasie pieczenia przygotuj bawełniany ręcznik, ułóż go na blacie i posyp cukrem wanilinowym.

4.

Ciasto po upieczeniu - natychmiast - przełóż na przygotowany ręcznik, papierem do góry. Papier zrywaj powoli, a roladę z ręcznikiem zwiń, wzdłuż dłuższego boku. Pozostaw tak do lekkiego ostudzenia (jakies 5-6 minut).

5.

Roladę delikatnie rozwiń, ale nie całkiem do końca, rozsmaruj krem i zwiń, usuń ręcznik i zawiń roladę w folię spożywczą. Włóż, na przynajmniej 3 godziny, do lodówki.

6.

Przygotuj polewę z białej czekolady. Na garnuszek z wodą (wody tylko trochę na dnie) postaw szklaną miskę, włóż połamaną czekoladę i powoli rozpuść. Jeszcze płynną udekoruj roladę. Ponownie wstaw do lodówki na pół godziny, by czekolada zastygła.

Przepis dodano 1 lutego 2013

Komentarze (1)

AlaCarte 2 lutego 2013 11:39 #1 reply report
Mhmmm, pięknie ta rolada wygląda :)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane