Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Bigos po polsku

Klasyczny polski bigos, z suszonymi grzybami i na wołowinie. Obowiązkowe danie na każdej szanującej się imprezie :)

Bigos po polsku
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      3 godziny

Składniki:

  • 750 g kapusty kiszonej
  • 750 g białej kapusty
  • 700 g wołowiny
  • 35 g suszonych grzybów
  • kilka śliwek suszonych
  • 250 g kiełbasy (najlepiej tłustej)
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 30 g smalcu
  • do smaku sól
  • do smaku czarny pieprz
  • 1 cebula

Wykonanie:

1.

Grzyby i śliwki w osobnych naczyniach zalać ciepłą wodą i odstawić. Białą kapustę poszatkować. Kiszoną kapustę odcisnąć, można poszatkować. Cebulę przekroić na pół i pokroić w plasterki. Mięso pokroić w duża kostkę.

2.

W dużym garnku rozgrzać smalec lub olej. Usmażyć cebulę. Dodać mięso i obsmażyć z każdej strony. Następnie dorzucić do garnka większość pozostałych składników: oba rodzaje kapusty, poszatkowane grzyby wraz z wywarem, śliwki bez wywaru, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca. Zalać 0.5l wody. Zagotować, przykryć i dalej gotować na średnim ogniu przez około 2 godziny do czasu aż mięso zmięknie. W trakcie gotowania od czasu do czasu zamieszać i upewnić się, że nic nie przywiera do dna garnka.

3.

W czasie, gdy bigos się gotuje, usmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Można dodać też trochę boczku. Gdy mięso w bigosie będzie już miękkie, dodać usmażoną kiełbasę oraz sól i pieprz i gotować razem przez 10-15 minut.

4.

Bigos można podawać natychmiast, ale najlepszy jest po dwóch dniach. Przy odgrzewaniu trzeba uważać, żeby się nie przypalił, bo bardzo łatwo przywiera do dna garnka.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast samej wołowiny można użyć wołowiny z wieprzowiną. Dobrze jest dodać resztki z pieczeni wołowej lub wieprzowej. Inne mięsa, szczególnie te o intensywnym smaku, jak jagnięcina czy kaczka/gęś raczej nie będą pasować.

Do potrawy podawać:

polski chleb

Przepis dodano 3 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane