Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Indyk z morelami i mozarellą

Mięso przygotowałam w parowarze babusowym, bez soli. Jest bardzo aromatyczne i delikatne. Wszyscy wiemy, że gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków.

Indyk z morelami i mozarellą
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas gotowania:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    bambusowy parowar

Składniki:

  • 200 g piersi z indyka
  • 50 g suszonych moreli
  • 200 g mozzarelli
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka octu balsamicznego (ciemnego)
  • kilka listków świeżej bazylii (do dekoracji)

Wykonanie:

1.

Piersi pokrój w plastry, posyp przyprawami. Mozarellę pokrój również w poprzeczne plastry. Morele na pół.

2.

Przygotuj garnek, wlej ok. do połowy wodę i na niego nałóż parowar bambusowy, garnek powienien mieć trochę mniejszą średnicę, tak by para dostawała się do środka babusowego parowara. Parowar wyłóż papierem do gotowania. Układaj naprzemiennie plastry mięsa mozarelli i moreli. Całość polej delikatnie octem balsamicznym, przykryj pokrywą i paruj od 20 do 30 minut.

3.

Jeżeli zauważysz że w środku w parowarze wytworzylo się za dużo soków, możesz je odlać łyżką. Ale lepiej trochę zostawić bo wtedy mięso nie będzie przesuszone.

Do potrawy podawać:

z sałatą i kaszą np. jęczmienną

Przepis dodano 12 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane