Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Pizza z mąki orkiszowej

Ciasto na tą pizze robi się identycznie jak z białej mąki, z tym że mąka orkiszowa jest zdrowsza, ma w sobie dużo cennego błonnika. Ciasto podczas pieczenia nie wyrasta prawie wcale, więc pizza jest niska i chrupiąca. A dodatki możecie sobie sami wybrać, co kto lubi.

Pizza z mąki orkiszowej
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 30 g drożdży (na ciasto)
  • 200 ml mleka (na ciasto)
  • 1 łyżeczka cukru (na ciasto)
  • 1/4 szkl. oliwy (na ciasto)
  • 400 g mąki orkiszowej (na ciasto)
  • 100 ml ciepłej wody (na ciasto)
  • 200 g mrożonego szpinaku (należy rozmrozić)
  • kilka pieczarek
  • kilka łyżek ketchupu
  • 1/2 dowolnej papryki
  • 2 karczochy z oleju
  • 1-2 łyżki oliwek
  • 1 łyżka suszonego oregano i bazylii
  • 250 g żółtego sera, np. gouda
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Do miski wkrusz drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj cukier, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie drożdże powinny się spienić. Dodaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto, po krótkim czasie dodaj oliwę, wodę, ew. trochę soli. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk. A jeżeli nawet się trochę klei to nie należy za dużo dodawać mąki bo będzie po upieczeniu za twarde.

2.

Ciasto odstaw w bardzo ciepłe miejsce by urosło, na jakieś 30-40 minut, czasem na dłużej.

3.

Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na niezbyt cienki placek, bo ciasto już więcej nie wyrośnie podczas pieczenia. Nagrzej piekarnik do 230 st. C.

4.

Nałóż na ciasto ketchup lub sos pomidorowy, rozłóż rozmrożony szpinak (wystarczy go rosmarować łyżką), na to ulubione dodatki, przyprawy i starty ser.

5.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 5-6 minut w temp. 230 stopni C a potem jeszcze z 10 minut w temp. 210 st. C.

Przepis dodano 23 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane