Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Muffinki na urodzinki
-
Porcje:
12
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
Czas pieczenia:
20 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
forma na 12 muffinów, mikser, 12 papierowych papilotek, rękaw cukierniczy
Składniki:
- 200 g mąki
- 150 g masła (miękkiego)
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 7 łyżek maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli esencji waniliowej (można zastąpić cukrem wanilinowym)
- 200 g naturalnego serka (typu Philadelphia)
- 2 łyżki marmolady z malin (takiej przetartej bez pestek)
Wykonanie:
1.
Utrzyj masło z cukrem na kremową masę, dodaj jajka i ucieraj dalej.
2.
Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
3.
Rozgrzej piekarnik do ok. 160 st. C z termoobiegiem, a bez do 180 st. C. Blachę wyłóż papilotkami.
4.
Do miski z masą jajeczną dodawaj naprzemiennie mąkę i maślankę, cały czas ucierając. Dodaj też esencję waniliową.
5.
Ciasto nakładaj łyżką do papilotek, ok. 3/4 wysokości. Piecz 20 minut. Potem zostaw do całkowitego ostudzenia.
6.
W czasie gdy muffiny się pieką przygotuj krem: serek wymieszaj z marmoladą i wstaw do lodówki na jakieś 30 minut, by krem trochę stężał, będzie go łatwiej wyciskać z rękawa cukierniczego.
7.
Muffiny dekoruj kremem wyciskanym z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie rozetki. Możesz je też udekorować innymi dowolnymi ozdobami, u mnie są to serduszka z czekolady i cukrowa posypka.
Przepis dodano 24 marca 2013
Skomentuj pierwszy!