Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Muffinki na urodzinki

Muffinki to ulubione ciastka moich dzieci, więc każda ważna uroczystość jak urodziny, kończy się tym, że pieczemy muffinki. Tym razem są z dodatkiem maślanki i wyszły lekkie, wilgotne i bardzo mięciutkie.

Muffinki na urodzinki
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      urodziny

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas pieczenia:

      20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    forma na 12 muffinów, mikser, 12 papierowych papilotek, rękaw cukierniczy

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 7 łyżek maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli esencji waniliowej (można zastąpić cukrem wanilinowym)
  • 200 g naturalnego serka (typu Philadelphia)
  • 2 łyżki marmolady z malin (takiej przetartej bez pestek)

Wykonanie:

1.

Utrzyj masło z cukrem na kremową masę, dodaj jajka i ucieraj dalej.

2.

Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

3.

Rozgrzej piekarnik do ok. 160 st. C z termoobiegiem, a bez do 180 st. C. Blachę wyłóż papilotkami.

4.

Do miski z masą jajeczną dodawaj naprzemiennie mąkę i maślankę, cały czas ucierając. Dodaj też esencję waniliową.

5.

Ciasto nakładaj łyżką do papilotek, ok. 3/4 wysokości. Piecz 20 minut. Potem zostaw do całkowitego ostudzenia.

6.

W czasie gdy muffiny się pieką przygotuj krem: serek wymieszaj z marmoladą i wstaw do lodówki na jakieś 30 minut, by krem trochę stężał, będzie go łatwiej wyciskać z rękawa cukierniczego.

7.

Muffiny dekoruj kremem wyciskanym z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie rozetki. Możesz je też udekorować innymi dowolnymi ozdobami, u mnie są to serduszka z czekolady i cukrowa posypka.

Przepis dodano 24 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane