Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Makaron z wędzonym łososiem

Najlepszy z najszybszych obiadów!

Makaron z wędzonym łososiem
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      lunch

    • Czas całkowity:

      mniej niż 15 minut

Składniki:

  • 250 g spaghetti lub linguine
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml creme fraiche
  • 1 cytryna (skórka)
  • 50 g parmezanu
  • 75-100 g wędzonego łososia
  • 2 garście rukoli
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

1.

Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Przy odlewaniu zachować szklankę płynu.

2.

Przygotować składniki: cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę, parmezan zetrzeć, czosnek obrać i pokroić na cieńkie plasterki, płaty łososia porozdzielać i pokroić w pasy.

3.

Przygotowanie sosu zajmuje dosłownie 3 minuty, więc należy go robić, gdy makaron jest już prawie gotowy. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić czosnek i przysmażyć krótko, aż zrobi się miękki. Dodać creme fraiche, skókę cytryny oraz większość parmezanu. Gotować 1 minutę, aż creme fraiche zrobi się płynny. Należy przy tym mieszać, uważając, żeby śmietana się nie ścieła. Ściągnąć patelnię z ognia.

4.

Na patelnię dorzucić łososia oraz większość rukoli i dobrze wymieszać. Można dodać trochę pieprzu, solić raczej nie należy, bo sam łosoś jest wystarczająco słony. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody z makaronu. Na patelnię przenieść makaron i wymieszać z sosem.

5.

Na talerze nakładać makaron z sosem, posypać resztą parmezanu i kilkoma listkami rukoli. Natychmiast podawać.

Dodatkowe uwagi:

Rukolę zazwyczaj kupuję w paczce 70-100g. Więc to co zostaje podaje jako sałatę do tego dania. Skrapiam tylko niewielką ilością oliwy i soku z cytryny.

Przepis dodano 5 kwietnia 2011

Komentarze (1)

Iwona 6 kwietnia 2011 13:43 #1 reply report
My tez kochamy makarony, a w takiej prostej i smacznej wersji to juz w szczegolnosci.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane