Ostatnio oglądane

AC_1298991634.jpg

stokrotka

Sałatka warstwowa

Sałatka ułożona warstwami z selera, kukurydzy, pora, jajka, ananasa.

Sałatka warstwowa
Autor zdjęcia: stokrotka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    tarka, duża miska

Składniki:

  • 200 g selera konserwowego
  • 5 plastrów ananasa (z puszki)
  • 160 g kukurydzy konserwowej
  • 1/2 pora (tylko biała część)
  • 3 jajka
  • 100 g żółtego sera (np. gouda)
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • do smaku sól i pieprz
  • 150 g szynki gotowanej

Wykonanie:

1.

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę i lekko posolić. Pora umyć i pokroić w talarki, lekko posolić.

2.

Wszystkie składniki z puszek należy odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na dużych oczkach, szynkę w kostkę.

3.

Majonez wymieszać z musztardą. Składniki układać warstwami: seler, ananas, jajko, kukurydza, szynka, por, majonez z musztardą i ponownie taka sama warstwa a na sam wierzch starty ser.

Przepis dodano 31 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane