Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Roszponka z prostym winegretem i mozzarellą

Roszponka to sałata należąca do warzyw bardzo wartościowych, szczególnie zimą bo dostarcza związki mineralne żelaza, a także witaminy A i C. Ma też lekko orzechowy smak i nie ma w sobie goryczki występującej np. w rukoli.

Roszponka z prostym winegretem i mozzarellą
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      15 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    mały słoik z zakrętką

Składniki:

  • 100 g roszponki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 awokado
  • 70 g mozzarelli (najlepiej małe kulki)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki ciemnego kremowego octu balsamicznego
  • 1 szczypta mielonego chili (lub mielonej papryki ostrej)
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu

Wykonanie:

1.

Roszponkę wypłócz i osusz, ułóż w półmisku. Paprykę i awokado pokrój na niewielkie kawałki, mozzarellę odsącz z zalewy, warzywa i ser rozłóż na sałacie.

2.

W małym słoiku umieść wszystkie składniki z listy od oliwy w dół. Słoik zakręć i porządnie wstrząsaj, aż powstanie jednolita emulsja. Polej sałatę winegretem tuż przed podaniem. Albo wstaw słoik z winegretem do lodówki i użyj potem, pamiętając o ponownym wstrząśnięciu słoikiem.

Przepis dodano 5 kwietnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane