Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Püree z selera i pasternaku

Bardzo delikatny mus, idealny do dania z rybą. Pasternak to warzywo korzenne, podobne w wyglądzie do korzenia pietruszki. Ma po ugotowaniu łagodny, lekko słodkawy smak. A z dodatkiem imbiru i czosnku püree staje się bardziej wyraziste. Nazwa angielska: mashed parsnips, niemiecka: Pastinakenpüree.

Püree z selera i pasternaku
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      angielska

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas gotowania:

      20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    malakser

Składniki:

  • 200 g selera (korzeń)
  • 150 g pasternaku
  • 300 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cm kawałek imbiru
  • do smaku sól i pieprz
  • 2-3 łyżeczki masła

Wykonanie:

1.

Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko i wrzucić warzywa. Lekko posolić, zagotować, ok. 15-20 min. do momentu aż warzywa będą miękkie.

2.

Warzywa oddcedzić od mleka, ale mleka nie wylewać. Zmiksować na gładkie püree, a gdyby było za gęste dodać z 2 łyżki mleka. Dosmaczyć solą i pieprzem. Można również dodać z 2 łyżeczki masła (na diecie pominąć). Podawać od razu. Dla dekoracji skropić delikatnie oliwą.

Dodatkowe uwagi:

Jeżeli nie lubisz imbiru, nie musisz go dodawać, püree będzie wtedy bardzo łagodne w smaku.

Do potrawy podawać:

najlepiej pasuje ryba i sałata

Przepis dodano 5 kwietnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane