Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Püree z selera i pasternaku
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Czas gotowania:
20 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
malakser
Składniki:
- 200 g selera (korzeń)
- 150 g pasternaku
- 300 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cm kawałek imbiru
- do smaku sól i pieprz
- 2-3 łyżeczki masła
Wykonanie:
1.
Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko i wrzucić warzywa. Lekko posolić, zagotować, ok. 15-20 min. do momentu aż warzywa będą miękkie.
2.
Warzywa oddcedzić od mleka, ale mleka nie wylewać. Zmiksować na gładkie püree, a gdyby było za gęste dodać z 2 łyżki mleka. Dosmaczyć solą i pieprzem. Można również dodać z 2 łyżeczki masła (na diecie pominąć). Podawać od razu. Dla dekoracji skropić delikatnie oliwą.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 5 kwietnia 2013
Skomentuj pierwszy!