Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Chleb żytni na zakwasie

Chlebek upieczony tylko na zakwasie, bez grama dodatkowych drożdży, trochę miałam obawy czy się uda, czy wyrośnie, ale jest! I jestem z niego dumna, smakuje...hmm nie można go porównać do sklepowych chlebów, strukturę ma bardziej zwartą, troszkę jakby gliniastą, ale takie są chleby żytnie. Dodatek rozmaitych ziaren tylko wzbogacił go w smaku.

Chleb żytni na zakwasie
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      niemiecka

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      24 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    garnek rzymski o długości 31 cm

Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego (5-dniowego)
  • 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej (Roggenvollkornschrot)
  • 350 g mąki żytniej (Roggenmehl, typ 997)
  • 4 łyżeczki soli
  • 100 g nasion mieszanych (np. słonecznik, pestki dyni, sezam, orzeszki piniowe)

Wykonanie:

1.

Pierwszym etapem jest zrobienie zaczynu chleba. W tym celu należy wziąć 250 g mąki żytniej (typ 997), 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej, dodać 150 g zakwasu, sól i 350 ml ciepłej wody. Robotem, najlepiej stacjonarnym, wyrobić ciasto przez 2 minuty. Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce 28 st. C na przynajmniej 15 godzin. Można, jeżeli nie mamy takiego ciepłego miejsca w domu, nagrzać piekarnik na 40-50 st. C, wyłączyć i na najniższą półkę wstawić miskę z zaczynem.

2.

Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość, wówczas możemy przystąpić do dalszego wyrabiania.

3.

W następnym etapie dodajemy do wyrośniętego ciasta pozostałą mąkę: 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (Roggenvollkornschrot) i 100 g mąki żytniej (Roggenmehl), 125 ml ciepłej wody, wymieszać, najlepiej porządnie rękoma, ugniatać ok 5 minut.

4.

Do pieczenia tego chleba użyłam garnek rzymski (Römertopf firmy "pane") o długości 31 cm, w którym można upiec chleb o wadze od 500 g do 750 g. Garnek przed każdym użyciem należy dobrze natłuścić od środka i posypać np. mąką, sezamem czy otrębami owsianymi. Ciasto wyłożyć do formy, i pozostawić na 3-4 godziny do wyrastania (można w nagrzanym piekarniku). Krótko przed pieczeniem, należy formę na 20 minut, zanurzyć na 2/3 wysokości w ciepłej wodzie. Powoduje to dobre wyrastanie ciasta, a przez to, że forma zatrzyma wilgoć, chleb podczas pieczenia nie będzie wysychał. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w 220 st. C.

5.

Chleb pozostawmy do całkowitego ostudzenia, bo będzie się deformował podczas krojenia na ciepło.

Dodatkowe uwagi:

Każdy kto chociaż raz zdecydował się na wyprodukowanie zakwasu wie, że to nic trudnego, bowiem zakwas to odrobina cierpliowści, mąka żytnia, woda i oczywiście temperatura, która waha się w granicach 27-30 st. C. Ze względu na to, że mieszkam w Niemczech, podaje takie rodzaje mąki, jakie tu można kupić. Przepis na zakwas przeze mnie zrobiony również znajdziecie na stronie.

Przepis dodano 11 kwietnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane