Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Tartaletki sernikowe z malinowym musem

Mini serniczki na kruchym spodzie z delikatnym musem malinowym.

Tartaletki sernikowe z malinowym musem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Wielkanoc

    • Czas całkowity:

      3 godziny 30 minut

    • Czas pieczenia:

      33 minuty

    • Czas leżakowania:

      2 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    4 foremki na tarteletki z wyciąganym spodem o średnicy 10 cm, robot z siekającą końcówką, sitko

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej (typ 1050, na ciasto)
  • 60 g mąki pszennej (na ciasto)
  • 80 g masła (miękkiego, na ciasto)
  • 40 g cukru pudru (na ciasto)
  • 1 szczypta soli (na ciasto)
  • 1 szczypta proszku do pieczenia (na ciasto)
  • 1 żółtko (na ciasto)
  • 200 g twarogu półtłustego (na masę serową)
  • 1 żółtko (na masę serową)
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego (na masę serową)
  • 50 g cukru pudru (na masę serową)
  • 150 g malin (użyłam mrożonych, na mus)
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (na mus)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (na mus)

Wykonanie:

1.

Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Masło, cukier i szczyptę soli zmiksować razem na puszystą masę. Dorzucić żółtko i krótko ucierać. Do całości dodać mąkę i wyrobić, można rękoma, na gładkie ciasto. Cztery formy na mini tarty wysmarować cienko masłem i posypać mąką, ciasto podzielić na 4 części, a każdą w miarę możliwości rozwałkować. Foremki wyłożyć ciastem, można podociskać palcami, boki również. Spód ponakłuwać widelcem, wstawić formy do lodówki na 30 minut.

2.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać 8 minut w temp. 180 st. C. Ostudzić.

3.

Masa serowa: wszystkie składniki na masę serową najlepiej umieścić w robocie z siekającą końcówką i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Masę serową wyłożyć na podpieczone i ostudzone spody. Umieścić w nagrzanym piekarniku i piec w 180 st. C ok. 25 minut.

4.

Mus malinowy: maliny umieść w garnuszku i podgrzewaj do rozpadnięcia. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, zostaw na 10 minut, powinna napęcznieć. Maliny przetrzyj przez sitko do innego garnuszka, dodaj żelatynę i cukier puder, całość podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw, by mus się zagęścił. Jak już będzie w miarę gęsty rozłóż go na schłodzonych tartaletkach. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem (ładnie będą się prezentować posypane ranty ciasta).

Przepis dodano 11 kwietnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane