Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Tartaletki sernikowe z malinowym musem
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
3 godziny 30 minut
-
Czas pieczenia:
33 minuty
-
Czas leżakowania:
2 godziny
-
-
Dodatkowe narzędzia:
4 foremki na tarteletki z wyciąganym spodem o średnicy 10 cm, robot z siekającą końcówką, sitko
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej (typ 1050, na ciasto)
- 60 g mąki pszennej (na ciasto)
- 80 g masła (miękkiego, na ciasto)
- 40 g cukru pudru (na ciasto)
- 1 szczypta soli (na ciasto)
- 1 szczypta proszku do pieczenia (na ciasto)
- 1 żółtko (na ciasto)
- 200 g twarogu półtłustego (na masę serową)
- 1 żółtko (na masę serową)
- 1 łyżka budyniu śmietankowego (na masę serową)
- 50 g cukru pudru (na masę serową)
- 150 g malin (użyłam mrożonych, na mus)
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku (na mus)
- 3-4 łyżki cukru pudru (na mus)
Wykonanie:
1.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Masło, cukier i szczyptę soli zmiksować razem na puszystą masę. Dorzucić żółtko i krótko ucierać. Do całości dodać mąkę i wyrobić, można rękoma, na gładkie ciasto. Cztery formy na mini tarty wysmarować cienko masłem i posypać mąką, ciasto podzielić na 4 części, a każdą w miarę możliwości rozwałkować. Foremki wyłożyć ciastem, można podociskać palcami, boki również. Spód ponakłuwać widelcem, wstawić formy do lodówki na 30 minut.
2.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać 8 minut w temp. 180 st. C. Ostudzić.
3.
Masa serowa: wszystkie składniki na masę serową najlepiej umieścić w robocie z siekającą końcówką i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Masę serową wyłożyć na podpieczone i ostudzone spody. Umieścić w nagrzanym piekarniku i piec w 180 st. C ok. 25 minut.
4.
Mus malinowy: maliny umieść w garnuszku i podgrzewaj do rozpadnięcia. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, zostaw na 10 minut, powinna napęcznieć. Maliny przetrzyj przez sitko do innego garnuszka, dodaj żelatynę i cukier puder, całość podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw, by mus się zagęścił. Jak już będzie w miarę gęsty rozłóż go na schłodzonych tartaletkach. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem (ładnie będą się prezentować posypane ranty ciasta).
Przepis dodano 11 kwietnia 2013
Skomentuj pierwszy!