Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Kotlety schabowe ze smażoną papryką

Kotlety schabowe z kością, bez panierki, są dobrą odmianą dla tradycyjnego schabowego. Smażona papryka z octem jest do tego świetnym dodatkiem.

Kotlety schabowe ze smażoną papryką
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe z kością
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki octu winnego czerwonego
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Kotlety posól i popieprz, przyprawy wetrzyj w mięso. Tłuszcz wzdłuż kotletów ponacinaj poprzecznie w kilku miejscach. Mięso na razie odstaw na bok.

2.

Papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.

3.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Na mocnym ogniu obsmaż papryki i cebule. Dodaj cukier, trochę soli i pieprzu. Smaż w sumie 3-4 minuty, aż trochę zmiękną. Wlej ocet winny, gotuj dalej na mocnym ogniu przez kolejną minutę. Następnie zmniejsz temperaturę i duś kilka minut, aż papryki zmiękną. Na końcu dodaj liście bazylii, zamieszaj i gotuj przez 30 sekund. Wyłącz, odstaw, ale trzymaj w ciepłym miejscu.

4.

Czosnku nie obieraj ze skórki, ale lekko rozgnieć. Na patelni rozgrzej 2 łyzki oleju lub oliwy. Wrzuć kotlety, czosnek i większość gałązek tymianku. Smaż w wysokiej temperaturze przez 2-3 minuty, aż się przypiecze. Odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. W ostatniej minucie dodaj masło oraz kilka gałązek tymianku. Gdy masło się roztopi polewaj nim kotlety.

5.

Kotlety ściągnij z ognia i odstaw na 5 minut. Od czasu do czasu polewaj tłuszczem.

6.

Na talerze nakładaj papryki, polej sosami z papryki. A na to lub obok nakładaj kotlety. Czosnek podaj obok, kto lubi może dodać do mięsa. Dla ozdoby dodaj gałązki tymianku.

Przepis dodano 19 kwietnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane