Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Kurczak po jamajsku

Udka kurczaka w sosie jamajskim, tzw. jerk chicken. Marynata do kurczaka jest bardzo ostra, bo z papryczkami scotch bonnet. W skład tej przyprawy wchodzą też mielone goździki, cynamon, gałka muszkatałowa i ziele angielskie. Przy pieczeniu w domu pachnie piernikowo :) Mięso jest na prawdę smaczne; jest to nietypowe połączenie przypraw, ale warto spróbować. Nie radzę kupować gotowej mieszanki przypraw jerk, znacznie lepsza jest zrobiona samemu.

Kurczak po jamajsku
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      amerykańska

    • Czas całkowity:

      2 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    Młynek do kawy, żeby zmielić goździki i ziele angielskie. Rondel, który można wstawiać do piekarnika. Lub patelnia i brytfanka.

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 10-15 gałązek świeżego tymianku
  • 1-2 papryczki scotch bonnet (lub świeże czerwone chilli)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (świeżo startej)
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • kilka łyżek oleju
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

1.

Goździki i ziele angielskie zmielić w młynku do kawy. Wymieszać z mielonym cynamonem, startą gałką muszkatałową. Dodać trochę soli i pieprzu. Papryczki scotch bonnet lub zwykłe chilli przekroić na pół i usunąć nasiona (jeśli używasz scotch bonnet, to najlepiej pracować w rękawiczkach). Bardzo drobno posiekać. Czosnek rozdrobnić. Czosnek i papryczki dodać do suchych przypraw i wymieszać. Dodać 2 łyżki listków świeżego lub suchego tymianku oraz 1-2 łyżki oliwy. Wymieszać.

2.

Mięso umyć, wysuszyć papierowymi ręcznikami. Udka przekroić na pałki i podudzia. Mięso natrzeć marynatą (jeśli używasz scotch bonnetów, to zrób to używając rękawiczek lub przez worek jednorazowy). Odstaw na minimum 1 godzinę, a najlepiej na noc.

3.

Piekarnik nastawić na 220 stopni C.

4.

Najlepiej użyć rondla, który nadaje się do piekarnika. Rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć kurczaka z każdej strony, przez w sumie 10 minut. Dodać sos worcestershire i gotować kolejne 2 minuty.

5.

Patelnie szczelnie przykryć pokrywą lub folią aluminiową (ewentualnie przełożyć do brytfanki i przykryć folią aluminiową). Wstawić do piekarnika na około 20-30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być upieczone. Usunąć przykrycie i piec kolejne 5 minut, żeby kurczak się ładniej przypiekł.

Do potrawy podawać:

ryż

Przepis dodano 19 kwietnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane