Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Chleb orkiszowo - żytni na zakwasie

Chlebek znakomity, zjedliśmy go już pierwszego dnia. Ma chrupiącą skórkę a miąższ jest bardzo mięciutki. Dzięki garnkowi rzymskiemu i moczeniu go w wodzie, chleb nigdy nie wysycha podczas pieczenia. To jest również wersja chleba bez dodatkowych drożdży. Po wielu próbach, w miarę udanych bochenków chleba, mogę wyciągnąć wnioski, że zaczyn i ciasto potrzebują czasu i ciepła by wyrosnąć, a i zakwas jest najlepszy taki już wielokrotnie dokarmiany.

Chleb orkiszowo - żytni na zakwasie
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      2 dni

  • Dodatkowe narzędzia:

    garnek rzymski o długości 31 cm

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej (typ 630, na zaczyn)
  • 4 łyżki zakwasu żytniego (na zaczyn)
  • 100 g ciepłej wody (na zaczyn)
  • 300 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 200 g mąki żytniej (typ 997)
  • 240 g ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki miodu
  • 3 łyżki ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam, piniowe)
  • 2 łyżki płatków owsianych (do wysypania formy)
  • 1 łyżka masła (do wysmarowania formy)

Wykonanie:

1.

Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce 27-30 st. C na przynajmniej 12 godzin, można na dłużej. Zaczyn powinien trochę urosnąć, albo bąblować, oznacza to że jest gotowy do dalszej obróbki.

2.

Do zaczynu dodajemy resztę mąk, wodę, sól, miód, ziarna. Wyrabiamy robotem ok. 5 minut. Miskę ponownie umieszczamy w ciepłym miejscu na 5-6 godzin. Ja rozgrzewam piekarnik na 30-40 st. C (nigdy w większych temperaturach!) i na najniższą półkę wstawiam miskę. Ciasto musi podwoić objętość. Gdyby po podanym czasie nie urosło jeszcze, to nie martimy się, a zostawiamy je jeszcze na tak długo, by spokojnie urosło.

3.

Przygotowujemy garnek rzymski, smarujemy go porządnie masłem, boki też i obsypujemy płatkami owsianymi, można tylko mąką. Wykładamy ciasto a formę zanurzamy do 2/3 wysokości do bardzo ciepłej wody, na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno znowu urosnąć. Gdyby jednak nie urosło to znowu umieszamy formę na 1 godzinę w ciepłej wodzie.

4.

Chleb wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy najpierw jakieś 10-15 minut w 220 st. C a potem zmniejszamy do 200 st. C i pieczemy ok. 35-40 minut.

Dodatkowe uwagi:

Chleb można upiec z dodatkiem ziaren lub bez, można też zmieniać proporcje mąk, np. dać 250 g mąki orkiszowej i tyle samo mąki żytniej. Po upieczeniu kilku bochenków nabiera się wprawy i można trochę samemu eksperymentować z dodatkami czy proporcjami. A i dokarmianie zakwasu nie jest jakimś uciążliwym obowiązkiem, bo ja już nawet przy dokarmianiu nie odważam mąki ani wody. Mąki mają typy niemieckie.

Przepis dodano 27 kwietnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane