Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Pierogi ruskie

Pierogi te najlepiej smakują z podsmażoną cebulką.

Pierogi ruskie
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    25

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • 350 g ziemniaków
  • 100 ml wody (gorącej)
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 4 cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Ziemniaki ugotować, odsączyć i rozmiażdżyć widelcem. Odstawić do ostygnięcia. Poszatkować cebulę.

2.

Ciasto: Na stolnicę lub stół wysypać mąkę. W kupce mąki zrobić dziurkę i do niej wlewać gorącą wodę, posiekać szybko nożem, potem dodać jajko (wody można dać ciut więcej, jeżeli ciasto wydaje się za twarde), lekko posolić. Ugnieść na ciasto - powinno mieć jednolitą konsystencję (jak plastelina). Ciasto przykryć ściereczką bawełnianą, i zostawić na 15 minut, by odpoczęło.

3.

Na patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę.

4.

Twaróg, część usmażonej cebuli dodajemy do ziemniaków. Solimy i pieprzymy wg uznania. Mieszamy.

5.

Ciasto rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i rzucać partiami do osolonej wody.

6.

Pierogi powinny wypłynąć na wierzch wody, po wypłynięciu gotować je jeszcze około 2,3 minuty.

7.

Wyłowić łyżką albo łopatką. Podawać na gorąco z wody polane resztą podsmażonej cebulki, albo podsmażyć razem z cebulką i wtedy podawać.

Przepis dodano 7 kwietnia 2011

Komentarze (6)

marysia 8 kwietnia 2011 07:28 #1 reply report
A ja wczoraj też robiłam "ruskie".Twoje wyglądają super.Bardzo apetycznie.
AlaCarte 8 kwietnia 2011 10:22 #2 reply report
Wow! Ale pierogi! Ale fota! Gratulacje!
goszka 8 kwietnia 2011 10:25 #3 reply report
Dzięki za przepis na moje ulubione jedzonko, mniam mniam, i szczegółowy opis. Ta plastelina trafia mi do wyobraźni :) Są szanse, że coś mi z tego w końcu wyjdzie :)
Iwona 8 kwietnia 2011 11:17 #4 reply report
Dziękuję :-) Ja też lubię je jeść, ale nie robić! Goszka- napewno Ci wyjdą, ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu, trzeba się nim tylko "pobawić" ;-))
Iwona 3 stycznia 2013 06:53 #5 reply report
Żeby ciasto pierogowe było delikatne i elastyczne, mąkę należy zaparzyć, czyli dodać do niej zamiast ciepłej - gorącej wody. Jak już ugnieciemy ciasto należy je dostawić na ok. 15 minut, przykryć ściereczką bawełnianą, bo musi odpocząć.
goszka 5 stycznia 2015 09:33 #6 reply report
W końcu się odważyłam zrobić pierogi, pierwszy raz sama i mi wyszły super :) Chyba będę powtarzać :)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane