Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Sałatka z brokułami i fetą
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
15 minut
-
Składniki:
- 500 g brokuła
- 100 g sera feta
- 2 łyżki nasion (np. migdały, słonecznik, dynia)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (na dressing)
- 1-2 łyżki soku z cytryny (na dressing)
- 1 łyżeczka cukru (na dressing)
- 2 łyżeczki ostrej musztardy ziarnistej (tzw. Rotisseur, musztarda francuska; na dressing)
Wykonanie:
1.
W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć brokuła na wrzątek i gotuj ok. 7-8 minut, musi być jędrny, następnie oddzedź wodę i zalej go zimną wodą, natychmiast wyciągnij i rozdziel na różyczki. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Rozłóż w półmisku.
2.
Fetę pokrój w małą kostkę, rozłóż na brokułach.
3.
Do słoiczka wlej jogurt i dodaj resztę składników na dressing. Wymieszaj porządnie całość, energicznie wstrząsając słoikiem.
4.
Na suchej patelni upraż ziarna.
5.
Jeżeli chcesz sałatkę od razu podawać, polej ją dressingiem i posyp uprażonymi ziarnami. W przypadku, kiedy chcesz danie podać później, wstaw słoik z dressingiem do lodówki i użyj go potem.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 11 maja 2013
Komentarze (1)