Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Sałatka z brokułami i fetą

Sałatka do grilla lub innych mięsnych dań. Podana jest z lekkim jogurtowym dressingiem.

Sałatka z brokułami i fetą
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      grill

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 500 g brokuła
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki nasion (np. migdały, słonecznik, dynia)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (na dressing)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (na dressing)
  • 1 łyżeczka cukru (na dressing)
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy ziarnistej (tzw. Rotisseur, musztarda francuska; na dressing)

Wykonanie:

1.

W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć brokuła na wrzątek i gotuj ok. 7-8 minut, musi być jędrny, następnie oddzedź wodę i zalej go zimną wodą, natychmiast wyciągnij i rozdziel na różyczki. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Rozłóż w półmisku.

2.

Fetę pokrój w małą kostkę, rozłóż na brokułach.

3.

Do słoiczka wlej jogurt i dodaj resztę składników na dressing. Wymieszaj porządnie całość, energicznie wstrząsając słoikiem.

4.

Na suchej patelni upraż ziarna.

5.

Jeżeli chcesz sałatkę od razu podawać, polej ją dressingiem i posyp uprażonymi ziarnami. W przypadku, kiedy chcesz danie podać później, wstaw słoik z dressingiem do lodówki i użyj go potem.

Do potrawy podawać:

mięso z grilla

Przepis dodano 11 maja 2013

Komentarze (1)

goszka 30 lipca 2013 19:56 #1 reply report
Bardzo fajna sałatka.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane