Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Marynata do mięsa na grilla

W tej marynacie można marynować filety z indyka lub kurczaka.

Marynata do mięsa na grilla
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      grill

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      5 godzin 15 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

Składniki:

  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżeczki mielonego chilli (w proszku)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku

Wykonanie:

1.

Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, czosnek miażdżymy i dodajemy, z tymianku obrywamy listki i dodajemy. Słoik zakręcamy i wstrząsamy energicznie do połączenia się składników. Przygotowane medaliony pokrywamy całkowicie marynatą i zostawiamy w zamkniętym pudełku w lodówce na przynajmniej 4-5 godzin.

Dodatkowe uwagi:

Do marynowania użyłam medalionów z indyka (ok. 0,5 kg), które są bardzo delikatne i kruche i nie wymagają długiego pieczenia na grillu (ok. 5-7 minut dla każdej strony).

Do potrawy podawać:

sałatka z brokułów lub innych warzyw

Przepis dodano 11 maja 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane