Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Szparagi w sosie holenderskim
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
20 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Czas gotowania:
10 minut
-
Składniki:
- 700 g białych szparag (najlepiej grubszych)
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżeczki cytrynowego pieprzu firmy kamis (może być biały)
- 100 g masła
- 1 łyżka soli (do gotowania szparagów)
- 1 łyżka cukru (do gotowania szparagów)
Wykonanie:
1.
Przygotowanie sosu holenderskiego: masło roztopić i zostawić do ostudzenia (chociaż nie musi być zimne, ale też nie gorące). Do garnuszka wrzucić żółtka, sok z cytryny i wodę. Garnuszek umieść na innym mniejszym, a na dno nalej wody, podczas podgrzewania wytworzy się para wodna i będzie ogrzewać górny garnek z sosem. Trzepaczką mieszaj intensywnie, tak by się żółtka ubiły (wygladają na spienione i lekko gęstnieją), dodawaj po 1 łyżce masła, cały czas ubijając bardzo energicznie. Powstanie bardzo gęsty i puszysty krem. Wtedy zestaw go z ognia. Dopraw wg uznania solą i pieprzem.
2.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru. W międzyczasie obierz szparagi, zawsze od góry czyli główki, uważając by jej nie uszkodzić. Szparagi wrzucaj powolutku - przytrzymując główki - do wrzątku, najlepiej gdyby główki przez jakiś czas gotowania wystawały ponad wodę, a pod koniec gotowania je zanurzamy. Szparagi z pola gotujemy krótko, bo są bardzo świeże, ok. 8-10 minut.
3.
Szparagi rozłóż na talerze i polej sosem. Podawaj natychmiast.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 12 maja 2013
Skomentuj pierwszy!