Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Szparagi w sosie holenderskim

Szparagi kupione zaraz po zerwaniu, prosto z pola, nie trzeba nawet gotować, można je chrupać jak marchewkę. Są lekko słodkie i nie ma w nich ani grama goryczki. Mamy to szczęście, że w okolicy są pola szparagowe i nigdy nie możemy się oprzeć ich smakowi. A dla tych, którzy nie jedli sosu zrobionego własnoręcznie powiem tyle, że trzeba go zrobić samemu, bo nijak ma się do tych kupnych. Połączenie idealne.

Szparagi w sosie holenderskim
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      niemiecka

    • Czas całkowity:

      20 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas gotowania:

      10 minut

Składniki:

  • 700 g białych szparag (najlepiej grubszych)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżeczki cytrynowego pieprzu firmy kamis (może być biały)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka soli (do gotowania szparagów)
  • 1 łyżka cukru (do gotowania szparagów)

Wykonanie:

1.

Przygotowanie sosu holenderskiego: masło roztopić i zostawić do ostudzenia (chociaż nie musi być zimne, ale też nie gorące). Do garnuszka wrzucić żółtka, sok z cytryny i wodę. Garnuszek umieść na innym mniejszym, a na dno nalej wody, podczas podgrzewania wytworzy się para wodna i będzie ogrzewać górny garnek z sosem. Trzepaczką mieszaj intensywnie, tak by się żółtka ubiły (wygladają na spienione i lekko gęstnieją), dodawaj po 1 łyżce masła, cały czas ubijając bardzo energicznie. Powstanie bardzo gęsty i puszysty krem. Wtedy zestaw go z ognia. Dopraw wg uznania solą i pieprzem.

2.

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru. W międzyczasie obierz szparagi, zawsze od góry czyli główki, uważając by jej nie uszkodzić. Szparagi wrzucaj powolutku - przytrzymując główki - do wrzątku, najlepiej gdyby główki przez jakiś czas gotowania wystawały ponad wodę, a pod koniec gotowania je zanurzamy. Szparagi z pola gotujemy krótko, bo są bardzo świeże, ok. 8-10 minut.

3.

Szparagi rozłóż na talerze i polej sosem. Podawaj natychmiast.

Do potrawy podawać:

np. odsmażane ziemniaki

Przepis dodano 12 maja 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane