Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Szparagi zapiekane w sosie

Szparagi zapiekane w sosie bazyliowym, podane jako samodzielna przekąska lub na kolację. Tak zapiekane są bardzo kruche i nie tracą na swojej wartości odżywczej i smakowej. Dla gości proponuje podać je elegancko, używając specjalnej łopatki do szparagów firmy <a href="http://www.odiso.pl/" target="_ blank">Odiso</a> .

Szparagi zapiekane w sosie
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blender, blaszka o wym. 37x25 cm, łopatka Odiso do serwowania szparag

Składniki:

  • 1 kg białych szparagów
  • 150 g creme fraiche
  • 2 garści listków bazylii
  • 1 łyżka parmezanu (świeżo startego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do smaku sól i pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy

Wykonanie:

1.

Szparagi obierz, zaczynając zawsze od główki, odłam zdrewniałe końce. Blaszkę wysmaruj oliwą.

2.

Przygotuj sos: do blendera wrzuć listki bazylii, dodaj parmezan, sok z cytryny, sól, pieprz, zmiksuj. Całość wymieszaj z creme fraiche.

3.

Obrane szparagi ułóż w blaszce, polej sosem i zapiekaj w 200 st. C jakieś 20-30 minut, albo dłużej, do miękkości.

Dodatkowe uwagi:

Danie można podawać w towarzystwie zapiekanych pomidorków albo z plastrami dobrej szynki lub wędzonego łososia.

Do potrawy podawać:

białe, wytrawne wino np. sauvignon blanc

Przepis dodano 22 maja 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane