Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Pstrąg zapiekany z ziołowym masłem

Skoro nie można upiec rybki na grilu, bo ciągle pada, będzie z piekarnika, i muszę się przyznać że była tak pyszna, że ją wpałaszowaliśmy w 5 minut. Ryba nafaszerowana masłem połączonym z peperoni i ziołami, do tego chrupiące warzywa, a wszystko z jednej blaszki!

Pstrąg zapiekany z ziołowym masłem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      40 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blaszka o wym. 37x25 cm

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi (ok. 500 g)
  • 50 g masła
  • 1/2 pepperoni (świeża, czerwona)
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 4 zielone szparagi
  • 4-5 pomidorków (niem. Cocktail Strauchtomaten, ang. Cocktail Vine Tomatoes)
  • 1 cukinia
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego (np. o posmaku żurawiny)
  • 3 ząbki czosnku
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Ryby należy umyć, obciąć głowy, osuszyć ręcznikiem papierowym, również w środku. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rybę natrzeć solą i ułożyć na blaszce.

2.

Peperoni posiekać na drobne kawałki, zioła również posiekać i wszystko wymieszać z miękkim masłem. Rybę nafaszerować masłem, można trochę nałożyć na wierzch ryby. Podczas pieczenia, topiące się masło, ochroni rybę przed wysuszeniem.

3.

Warzywa umyć, cukinię pokroić w niezbyt cienkie plastry, ułożyć wszystkie warzywa pomiędzy rybą. Czosnek sprasować lub drobno pokroić, nałożyć na warzywa, należy je też polać oliwą, octem i posypać solą i pieprzem. Wstawić całość do rozgrzanego piekarnika 180 st. C na 20-30 minut.

Dodatkowe uwagi:

Jeżeli używamy dużego peperoni (ok. 10-15 cm długości) weźmy pół papryczki, a gdy mamy mniejsze to możemy wkroić całą.

Przepis dodano 25 maja 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane