Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Czekoladowe mini-serniki

Lekkie i puszyste babeczki. Tak zasmakowały moim dzieciom, że zniknęły niedługo po upieczeniu.

Czekoladowe mini-serniki
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      gotowanie z dziećmi

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas pieczenia:

      40 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blacha na 12 muffinów, papilotki

Składniki:

  • 140 g ciemnej czekolady (~1)
  • 100 g masła (~1)
  • 140 g cukru (~1)
  • 2 jajka ( ~1)
  • 90 g mąki orkiszowej (typ 630, ~1)
  • 500 g wielokrotnie zmielonego twarogu (~2)
  • 2 jajka (~2)
  • 100 g cukru (~2)
  • 1 laska wanilii (~2)

Wykonanie:

1.

Ciasto czekoladowe na spód (składniki z nr 1): czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Wmieszać mąkę. Masę wlać do połowy foremek na muffinki.

2.

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C.

3.

Masa serowa (składniki z nr 2): ser zmiksować z jajkami, cukrem oraz miąższem z laski wanilii. Masę serową nałożyć na masę czekoladową.

4.

Muffinki piec ok. 40 minut. Podajemy gdy całkowicie przestygną.

Źródło inspiracji:

podpatrzone u Ewy Wachowicz

Przepis dodano 1 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane