Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Crumble rabarbarowe

Kwaskowaty rabarbar pod piaskową kruszonką. Bardzo prosty do zrobienia deser, jeśli ma się pod ręką świeże, najlepiej sezonowe owoce. Jeśli deser podajemy na ciepło, świetnie pasują tu lody waniliowe. I polecam takie bez chemicznych dodatków, np. lody z Rewe mają tylko 6 składników. I takie wybierajcie, bo są najbardziej prawdziwe!

Crumble rabarbarowe
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      25 minut

    • Czas pieczenia:

      15 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    4 kokilki o średnicy 12 cm - żaroodporne, patelnia teflonowa

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody
  • 100 g mąki orkiszowej (lub zwykłej)
  • 80 g masła (miękkiego)
  • 80 g brązowego cukru
  • 30-40 g mielonych migdałów
  • 1 szczypta soli

Wykonanie:

1.

Rabarbar obierz, pokrój w talarki ok. 0,5 cm. Rozgrzej teflonową patelnię, wrzuć na nią jednocześnie cukier i wodę i nie ruszaj! Cukier będzie się karmelizował, jak się lekko zabrązowi zestaw z ognia i wrzuć rabarbar, dopiero teraz wymieszaj. Rabarbar rozdziel na 4 kokilki.

2.

W misce wymieszaj mąkę, masło, brązowy cukier, migdały, sól. Nie trzeba tego ugniatać jak na ciasto, bo to mają być dosyć duże okruchy. Kruszonką posyp rabarbar. Wstaw kokilki do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C jakieś 10-15 minut aż się kruszonka zrobi lekko złota.

Dodatkowe uwagi:

<a href="http://www.ndr.de/ratgeber/kochen/crumble103.html" target="_blank">Crumble</a> -------- Link z filmem jak przygotować crumble. Dobre lody zawierają nie więcej jak 4-6 składników: mleko, śmietana, cukier, jajka, ew. dodatki jak wanilia czy owoce, kawałki czekolady.

Przepis dodano 5 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane